Saavuimme Lammille
aurinkoisena marraskuun päivänä 2020. Tutustuttuamme asemaan ja henkilöstöön,
lähdimme pidemmittä puheitta ottamaan järveltä näytteitä ja mittauksia ja näin
alkoi harjoittelumme Lammilla. Tulimme Lammille keräämään aineistoja pro gradu
-tutkimuksiimme aloittamalla tutkimusryhmäharjoittelun, joka kesti kuusi
viikkoa. Tutkimustemme aiheet olivat melko erilaiset, kun toinen meistä tutki
vuodenaikaisvaihtelun vaikutuksia ahvenen ja särjen elohopeapitoisuuksiin sekä
biokertymään, ja toinen tutki vuodenaikaisvaihtelun vaikutuksia kalayhteisön
rakenteeseen. Tästä huolimatta käytimme samaa aineistoa. Aineiston keräys
ravintoverkkotutkimusta varten oli aloitettu jo maaliskuussa 2020, mutta me
tulimme mukaan marraskuussa. Harjoittelun aikana pääsimme mukaan myös muihin
työtehtäviin, kuten pohjaeläin- ja planktontutkimuksiin, ja opimme samalla
paljon kaloista ja järven ekologiasta.Koekalastus jään alta
Koekalastus avovesikaudella |
Työnteko ei
tuntunut työltä vaan ennemminkin lomalta. Poikkeuksena ehkä talviset
kenttäpäivät lumimyrskyssä ja kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Työnteko oli
leppoista, jossa myös huomaamattamme opimme paljon. Aikamme Lammilla meni
nopeasti ja meillä oli niin mukavaa, että halusimme jatkaa työntekoa ja tulimmekin
takaisin seuraavana vuonna vielä kolme kertaa alkuperäisten suunnitelmien
vastaisesti. Pääsim
me omien töidemme ohessa myös tutustumaan muunlaisiin
tutkimustekniikoihin, kuten leikkimään vedenalaisella dronella ja kurkkaamaan
mitä Pääjärven pinnan alta löytyy. Lammilaiset ottivat meidät hyvin vastaan ja
opastivat töihin hyvillä mielin. Tunnelma oli kotoisa ja yhteisöllinen. Saimme
asemalta käyttöömme myös monia työhömme tarvittavia laitteita ja tavaroita.
Aineistonkeruun loputtua vetäydyimme kenttätehtävistä aineiston tallennukseen ja kirjoitustöihin. Gradumme valmistuivat ja saimme mielenkiintoisia tutkimustuloksia Pääjärven kalayhteisöstä, sekä ahvenen ja särjen elohopeapitoisuuksista ja biokertymästä:
Elohopeatutkimuksessa havaittiin vuodenajanvaihtelun vaikuttavan ahvenen ja särjen lihaksen elohopea määriin. Vuodenajanvaihtelun vaikutus oli selkeästi vahvempaa ahvenella, joka kerryttääkin enemmän elohopeaa syömällä kalaravintoa, kun taas särki suosii vähemmän elohopeaa sisältävää ravintoa. Pääjärvellä etenkin karike ja hiekka maistuivat särjelle. Molempien lajien elohopeamäärät olivat korkeimmat talvella kalojen nälkiintyessä ja keväällä ja alkukesällä kalojen kutuaikana. Alhaisimmat elohopeamäärät löytyivät syksyllä kasvukauden lopulla, mitä ennen kalat kasvoivat pituutta ja kerryttivät rasvavarastoja kesän suotuisissa ravinto- ja lämpötilaolosuhteissa, mikä vähensi kalojen lihaksessa olevan elohopean määrää.
Emmi Eerola ja Helene Laiho
LBAYS apurahan saajat vuonna 2021
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti